Kókuszos finomságok, természetesen.

Kókusz Gasztronauta

Kókusz Gasztronauta

Citromos Kókuszpite

2015. december 22. - Kókusz Gasztronauta

Milyen rég nem készítettünk együtt sütit! Pedig mi lehetne kellemesebb energiaforrás így tavasszal, mint egy egészséges és finom sütemény? Három értékes reformliszt és a három formában is felhasznált kókusz teszi tartalmassá és különlegessé. Ráadásul a sok kókusz miatt nem is száraz a süti. Töltelékkel, lekvárral, fagylalttal tetszés szerint variálható. 

Hozzávalók Tészta:


100g mandulaliszt
50g kókuszliszt
50g gesztenyeliszt
50g darált mogyoró
100g kókuszolaj
40g xukor,
1/2 tk sütőpor,
csipet só, 1 db tojás, 2 ek víz


Töltelék:


2 dl víz, 100g xukor
150g kókuszreszelék
80g kókuszolaj
1/2 tk vanílirúd magja
1 citrom lereszelt héja
2 ek citromlé,
4 db tojásfehérje
2 db tojássárgája, 2-3 ek lekvárcitromos-kokuszpite-kokuszgasztronauta.jpg

Tipp:  Ezt a pitetészta receptet felhasználhatjuk más töltelékkel, például idény szerinti gyümölcsökkel is. Csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a gyümölcs közé szórjunk útifuhéj-mandulaliszt keveréket, hogy felszívja a felesleges nedvességet. A pikánsabb ízvilágért ízesítsük a gyümölcsöket fahéjjal és ánizzsal.


Elkészítés


A tészta hozzávalóiból a száraz alapanyagokat elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű kókuszolajjal, beleütjük a tojást és összegyúrjuk.
Ha nem lesz rugalmas a tészta, akkor óvatosan 1-2 ek vizet adjunk hozzá. Egy 24cm átmérőjű piteformát kikenünk kókuszolajjal és eloszlatjuk rajta a tésztát úgy, hogy legyen 4-5 cm pereme. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
A vizet és a xukort kb. 5 perc alatt, nagy lángon főzzük fel szirupnak, de ne legyen túl sűrű, majd az utolsó percben adjuk hozzá a kikapart vanília rúd magjait. Ezután adjuk hozzá a még jó forró sziruphoz a kókuszreszeléket és a kókuszolajat, majd keverjük el jól és hagyjuk kihűlni.
Hozzáadjuk a citromhéjat- és levet, belekeverjük a tojássárgáját és a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habot óvatosan forgassuk össze a töltelékünkkel, amíg össze nem keveredik minden hozzávaló. A tésztát vegyük ki a hűtőből, kenjük meg az ízlésünk szerinti lekvárral, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a tölteléket. Takarjuk le alufóliával és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük tűpróbáig (35-40 perc) majd fólia nélkül még 10 percig.

Tálalás: Kézmelegre hűtjük, házi tejszínhabbal, kandírozott citrusfélékkel vagy vanília fagylalttal kínáljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszgasztronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr638190534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása