Milyen rég nem készítettünk együtt sütit! Pedig mi lehetne kellemesebb energiaforrás így tavasszal, mint egy egészséges és finom sütemény? Három értékes reformliszt és a három formában is felhasznált kókusz teszi tartalmassá és különlegessé. Ráadásul a sok kókusz miatt nem is száraz a süti. Töltelékkel, lekvárral, fagylalttal tetszés szerint variálható.
Hozzávalók Tészta:
100g mandulaliszt
50g kókuszliszt
50g gesztenyeliszt
50g darált mogyoró
100g kókuszolaj
40g xukor,
1/2 tk sütőpor,
csipet só, 1 db tojás, 2 ek víz
Töltelék:
2 dl víz, 100g xukor
150g kókuszreszelék
80g kókuszolaj
1/2 tk vanílirúd magja
1 citrom lereszelt héja
2 ek citromlé,
4 db tojásfehérje
2 db tojássárgája, 2-3 ek lekvár
Tipp: Ezt a pitetészta receptet felhasználhatjuk más töltelékkel, például idény szerinti gyümölcsökkel is. Csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a gyümölcs közé szórjunk útifuhéj-mandulaliszt keveréket, hogy felszívja a felesleges nedvességet. A pikánsabb ízvilágért ízesítsük a gyümölcsöket fahéjjal és ánizzsal.
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból a száraz alapanyagokat elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű kókuszolajjal, beleütjük a tojást és összegyúrjuk.
Ha nem lesz rugalmas a tészta, akkor óvatosan 1-2 ek vizet adjunk hozzá. Egy 24cm átmérőjű piteformát kikenünk kókuszolajjal és eloszlatjuk rajta a tésztát úgy, hogy legyen 4-5 cm pereme. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
A vizet és a xukort kb. 5 perc alatt, nagy lángon főzzük fel szirupnak, de ne legyen túl sűrű, majd az utolsó percben adjuk hozzá a kikapart vanília rúd magjait. Ezután adjuk hozzá a még jó forró sziruphoz a kókuszreszeléket és a kókuszolajat, majd keverjük el jól és hagyjuk kihűlni.
Hozzáadjuk a citromhéjat- és levet, belekeverjük a tojássárgáját és a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habot óvatosan forgassuk össze a töltelékünkkel, amíg össze nem keveredik minden hozzávaló. A tésztát vegyük ki a hűtőből, kenjük meg az ízlésünk szerinti lekvárral, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a tölteléket. Takarjuk le alufóliával és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük tűpróbáig (35-40 perc) majd fólia nélkül még 10 percig.
Tálalás: Kézmelegre hűtjük, házi tejszínhabbal, kandírozott citrusfélékkel vagy vanília fagylalttal kínáljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!